Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Csicseriborsó-lepény

2022. március 23. - Ízek, mentesen

A francia és az olasz gasztronómiában is ismert a csicseriborsó-lepény (socca, illetve farinata néven), vékonyabb és vastagabb változatban. Eredetileg is glutén-, tej- és tojásmentes, így semmit nem kell változtatnunk a receptjén. Ízlés szerint fűszerezhetjük, az én verziómba só, borsikafű, füstölt pirospaprika és bazsalikom kerül. Mivel csicseriborsólisztből készül, nagyon kiadós étel.

socca.jpg

Az elkészítéséhez szükség lesz egy olyan serpenyőre vagy palacsintasütőre, amelyet be lehet tenni a sütőbe (pl. levehető nyelű vagy olyan, aminek nem olvad meg a nyele a sütőben).

Hozzávalók (egy kb. 22 cm átmérőjű lepényhez):

  • 150 g csicseriborsóliszt,
  • 1 mokkáskanál só,
  • 1 csapott mokkáskanál borsikafű,
  • 1 csapott mokkáskanál füstölt pirospaprika,
  • 1 csapott mokkáskanál bazsalikom,
  • 1,5 ek. olívaolaj + egy kevés a sütéshez,
  • 240 ml meleg víz.

Elkészítés:

1. Egy nagyobb tálban (nem üvegtálban, mert majd oda fogjuk ütögetni a konyhapulthoz) összekeverjük a száraz hozzávalókat.

2. A vízben elkeverjük az olajat, majd a folyadékot állandó keverés mellett a száraz hozzávalókhoz adjuk. Kézi habverővel érdemes dolgozni, de ne keverjük habosra a tésztát, mert ha sok levegő marad benne, a teteje sütés közben megemelkedik és megég. A tál alját néhányszor a konyhapulthoz ütögetjük, hogy a felesleges levegőt eltávolítsuk.

3. Ezután a tésztát 30 percig pihentetjük.

4. A sütőt grillezésre állítjuk, és előmelegítjük 230 °C-ra. A sütőrácsot a sütő felső harmadába tesszük.

5. Amikor a 30 perc pihentetési időből már csak 1 perc van hátra, előveszünk egy olyan serpenyőt vagy palacsintasütőt, amelyet be lehet tenni a sütőbe. 1 percre a sütőbe tesszük, hogy felmelegedjen.

6. Az 1 perc leteltével kivesszük a serpenyőt, majd vékony rétegben kiolajozzuk az alját és az oldalát. A felesleges olajat kiöntjük a serpenyőből.

7. Beleöntjük a tésztát, és elsimítjuk a felszínét.

8. 6-7 percig sütjük. Akkor jó, amikor a szélei egy kicsit ropogósak, a teteje pedig icipicit elkezd barnulni. (Vigyázat, gyorsan meg tud égni, 6 perc után mindenképpen ellenőrizzük!)

9. Amikor megsült, kivesszük a sütőből és a serpenyőből is, majd egy tiszta konyharuhával letakarva rácsra tesszük, hogy kihűljön.

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr5917787556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása