Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Tejmentes gyümölcsleves

2022. március 24. - Ízek, mentesen

Glutént és kukoricaszármazékot sem tartalmaz. Bármilyen gyümölcsből készíthetjük, én igyekeztem olyanokat választani, amik hosszabb ideig beszerezhetők frissen. Ha friss gyümölcsöket használunk, vegyük figyelembe, hogy az egyes gyümölcsöknek eltérő lehet a főzési ideje. Csak pár perc a különbség, mert a gyümölcsök általában nagyon rövid idő alatt megfőnek, mégis figyelni kell rá, mert míg pl. a körtének 5-6 perc kell, a szilva 1-2 perc alatt szétfő. Ezért azokkal kezdjük a főzést, amik hosszabb idő alatt puhulnak meg, a többieket pedig később adjuk hozzá.

Friss gyümölcsök helyett használhatunk befőttet vagy mirelitet is.

tejmentes_gyumolcsleves.jpg

Hozzávalók:

  • 220 g friss alma,
  • 250 g édes körte,
  • 250 g őszibarack,
  • 170 g szilva,
  • 8 dl langyos víz,
  • 110 ml langyos mandulatejszín (mandulafőzőkrém),
  • 1,5 csapott mokkáskanál fahéj,
  • 1 csapott mokkáskanál vaníliapor,
  • késhegynyi szegfűszeg,
  • 1 csapott ek. rizsszirup,
  • fél mokkáskanál só,
  • 2 tk. 100%-os citromlé,
  • 7 g nyílgyökérliszt.

Elkészítés:

1. A gyümölcsöket megmossuk, a magházukat, magjukat kivesszük, majd kisebb darabokra vágjuk őket. (Én nem szoktam meghámozni a gyümölcsöket, mert úgy szebben mutatnak a levesben, és kisebb az esély rá, hogy szétfőnek. Legfeljebb az almát, körtét akkor, ha ütődések vannak a héján.)

2. Az almát és a körtét felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a sót, a rizsszirupot, a fahéjat, a vaníliaport, a szegfűszeget és a citromlevet. Felforraljuk.

3. A keményítőt a mandulatejszínnel simára keverjük.

4. Amikor a leves forr, kicsire vesszük a lángot, majd hozzáadjuk a barackot és a szilvát is. Kiveszünk a levesből 1,5 merőkanálnyit, jól elkeverjük a keményítős tejszínnel, majd folyamatos kevergetés közben a leveshez adjuk.

5. Megvárjuk, míg újra felforr, és 2-3 percig kis lángon főzzük. Ezután levesszük a tűzről, és lehűtjük.

6. Kihűlés után kóstoljuk meg és ízesítsük még, ha szükséges, mert a hideg ételekbe általában több fűszer kell, mint azokba, amiket melegen tálalunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr4817788594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása