Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Zabkása-alaprecept

2022. március 19. - Ízek, mentesen

A recept segítségével a zabkásafőzés alapjait tanulhatod meg, az ízesítést pedig tetszés szerint variálhatod. (Ha nincs időd főzni, görgess a recept aljára!) A zabhoz jól illik pl. a fahéj: egy almás-fahéjas zabkásával nem tudsz mellélőni.

zabkasa.jpg

A recept alapján készült mennyiség nem nagy adag, de mivel a zab eléggé eltelít, először érdemes kisebb adaggal próbálkozni, nehogy megfeküdje a gyomrod.

Mielőtt a főzéshez hozzálátnál, néhány hasznos infó:

  • Gyorsítja a kásásodást, ha nagyobb lángon készíted, vagy ha kevergeted az ételt. Ezektől viszont ragadósabb is lesz a kása, amikor hűlni kezd.
  • A kása álltában még sűrűsödik. Végleges állagát akkor éri el, amikorra teljesen kihűl. Ezért ne főzd készre, hanem akkor állítsd le, amikor még van rajta egy kevés folyadék.
  • Készítheted növényi tejjel vagy vízzel. Növényi tejjel lehet, hogy kicsit ragadósabb lesz, de – ha édes kását főzöl – szerintem így ízletesebb.

Hozzávalók (1 kisebb adag zabkásához):

  • 260 ml kókuszital;
  • 35 g lágy (más néven apró szemű), gluténmentes zabpehely;
  • egy kis csipet só;
  • édesítő és fahéj vagy vanília, ízlés szerint (én 1,5 tk. természetes nádcukrot szoktam beletenni, ennek kissé mézes íze van);
  • a tetejére: friss vagy aszalt gyümölcsök, magok, pirított kókuszchips, pirított, nagy szemű zabpehely, lekvár stb.

Elkészítés:

1. A kókuszitalhoz (vízhez) add hozzá a sót, az édesítőt és a fahéjat/vaníliát, majd a legkisebb gázrózsán forrald fel.

2. Amikor forr, szórd bele a zabpelyhet, keverd el és fedd le.

3. Várd meg, amíg újra forrni kezd (pár másodpercig tart), majd állítsd kicsire a lángot, és főzd addig, amíg már csak egy kevés folyadék van a lábasban (ez kb. 12 percig tart).

4. Gyakran nézz rá. A főzés kezdetén ne nagyon kevergesd, csak tologasd félre a fakanállal, hogy oda ne ragadjon. A főzés második felében kevergesd meg néhányszor.

5. Amikor a zabpehely beszívta a kókuszital nagy részét, de még van rajta egy kevés, vedd le a tűzről, és lefedve hagyd állni 10 percig.

6. Amikor letelik a 10 perc, valószínűleg még mindig lesz a lábasban egy kis folyadék. Jól keverd át a kását, tedd egy tálkába és hagyd hűlni. Mire fogyaszthatóra hűl (ez is nagyjából 10 percig tart) éppen jó lesz az állaga.

Ha egy kicsit sűrűbb lett a kelletétnél, egy kevés folyadékkal fel tudod hígítani.

Azoknak, akiknek nincs idejük főzni, ajánlom a főzés nélkül készült, úgynevezett „másnapos zabkása” receptjét.

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr3217784524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása