A legtöbb háziasszonynak megvan a jól bevált paprikáscsirke-receptje, mindenki úgy készíti, ahogy szereti. Az alábbi verziót Édesanyámtól tanultam, csak a habarást kellett megváltoztatnom benne glutén- és tejmentesre.
Hozzávalók:
- 4-4 db csirkealsó- és -felsőcomb,
- 1 közepes fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2 db tv-paprika,
- só és bors ízlés szerint,
- 6 g (kb. 1 púpozott ek.) őrölt pirospaprika,
- 4 ek. olaj (a lábas méretétől függ),
- víz.
A habaráshoz:
- 2 ek. tejmentes tejföl (recept itt!),
- 5 g barnarizs-liszt,
- 3 g nyílgyökérliszt.
Elkészítés:
1. Előkészítjük a hozzávalókat: a fokhagymát, a vöröshagymát és a két tv-paprikát megtisztítjuk, megmossuk. A paprikát kicsumázzuk. A vöröshagymát és a paprikákat apró darabokra vágjuk.
2. A csirkecombokat megmossuk. Aki nem szereti bőrösen, leszedheti a bőrüket. Én csak a túllógó bőrdarabokat szoktam levágni.
3. A vöröshagymát a felhevített olajon aranybarnára pirítjuk.
4. Ezután takarékra állítjuk a lángot, és hozzáadjuk a pirospaprikát. Kicsit megkeverjük, majd beletesszük a csirkecombokat is. Hozzáadunk annyi vizet, amennyi ellepi a combokat, majd a paprikát és a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát is. Sózzuk, borsozzuk. (Aki ezzel a tejmentes tejföllel fogja sűríteni az ételt, vegye figyelembe, hogy abban is van egy kevés só.)
5. Addig főzzük, amíg a csirkecombok megpuhulnak (kb. 1 óra). Ha szükséges, főzés közben még egy kevés vizet öntünk rá, hogy oda ne égjen.
6. Amikor a csirke megfőtt, tejfölös habarással sűrítjük a levét: 5 g barna rizslisztet összekeverünk 2 g nyílgyökérliszttel. A keverékhez hozzáadunk 2 ek. tejmentes tejfölt, és csomómentesre keverjük. A paprikás csirke levéből kiveszünk 4 evőkanálnyit, összekeverjük a habarással, majd a habarást folyamatos kevergetés közben a csirke levéhez adjuk. Nem muszáj az összes habarást beletenni, attól függ, ki mennyire sűrűn szereti.