Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Gluténmentes nokedli tojás nélkül

2022. március 22. - Ízek, mentesen

Nagyon jól „működik” pl. paprikás csirke mellett. Én, ha csak úgy magában eszem, leheletnyit érzem rajta a hajdina ízét, de van, aki szerint nem érezhető.

glutenmentes_nokedli.jpg

Mivel nem tartalmaz tojást, nem olyan sárga, mint amilyet megszoktunk.

Az elkészítés módja ugyanaz, mint a hagyományos nokedlinél.

Hozzávalók (485 g nokedlihez):

  • 168 g hajdinaliszt;
  • 28 g kölesliszt;
  • 4 g útifűmaghéjliszt;
  • 5 g tápiókakeményítő;
  • 3 g só (illetve ízlés szerinti mennyiség) a tésztába, és egy kevés a főzővízbe;
  • kis késhegynyi szódabikarbóna;
  • 3/4 mokkáskanál vörös borecet;
  • 230 ml víz a tésztába, plusz a főzővíz;
  • 0,5-1 tk. olaj (elhagyható).

Elkészítés:

1. Egy nagy lábasban vizet forralunk, és hozzáadunk egy kevés sót. Mindenképpen a vízforralással kezdjük, mert nem jó, ha a tészta áll (túl tömör lehet a nokedli). Mire a tésztát összeállítjuk, már forrjon a víz.

2. A 230 ml vízben elkeverjük a 3 g sót és a vörös borecetet.

3. Egy tálban összekeverjük a liszteket (ideértve a tápiókakeményítőt is). Hozzáadjuk a szódabikarbónát, és jól elkeverjük.

4. Több, kisebb részletben hozzáadjuk a vizes keveréket, és lazán összedolgozzuk. Ne keverjük sokáig, épp csak addig, amíg összeáll egy nem folyékony, de lágyabb tésztává.

5. Ezután rögtön kiszaggatjuk, nokedliszaggatóval vagy egy bevizezett, kis vágódeszkáról kanállal, a lobogó vízbe.

6. Addig főzzük, amíg a nokedlik feljönnek a víz színére (csak 1-2 percig tart). Főzés közben néhányszor keverjük meg, hogy össze ne ragadjanak. Ha kisebb a lábasunk, először csak egy adagot főzzünk meg. Amikor elkészült, vegyük ki egy szűrőbe, várjuk meg, míg újra felforr a víz, és folytassuk a főzést a következő adaggal.

7. Amikor a nokedli megfőtt, leszűrjük.

8. Én le szoktam öblíteni hideg vízzel, hogy ne legyen ragacsos. Ezután egy serpenyőt kikenek 0,5-1 tk. olajjal, és a nokedlit kis lángon kb. fél perc alatt átforgatom. Ezt nem muszáj megtenni, de ízesebb lesz tőle. Ha szükséges, sózzuk is meg egy kicsit.

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr9517786666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása